MOIXONS de la Reserva Natural de SEBES

bito-fons-WEB

Bitó (Botaurus stellaris)

La Reserva Natural de Sebes i el Grup de Natura Freixe han editat la guia Moixons de la Reserva Natural de Sebes, inclosa dins la col·lecció Pasdepardal.

Aquesta guia dedicada a les espècies de la Reserva Natural de Sebes comprèn un total de vint-i-tres aus. De cadascuna hi ha dos dibuixos, un en color i un altre sense acolorir perquè els més petits s’hi puguin entretenir a posar-hi els colors i al mateix temps aprenen a identificar aquestes aus. A més, les il·lustracions van acompanyades d’uns símbols on s’indica en quines estacions de l’any poder ser observats cadascun dels moixons en l’àmbit de la Reserva.

El preu de venda al públic d’aquesta guia és de 10 euros i es pot adquirir a les dependències del Mas del Director (situat dins la reserva natural).

L’edició compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Flix.

L’àmbit geogràfic d’aquesta guia comprèn la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix, espai gestionat d’ençà l’any 1999 per l’organització no governamental local, Grup de Natura Freixe. Aquesta zona fluvial està situada al nord de la comarca de la Ribera d’Ebre i es caracteritza per posseir un dels canyissars més extensos del país així com un bosc de ribera gairebé immaculat. En aquests tipus d’ambient destaca la presència d’alguns moixons —com s’anomena els ocells en la varietat de català nord-occidental que es parla a la comarca— lligats al medi aquàtic com l’arpella vulgar, l’agró roig, el blauet, el teixidor o el cabusset, a més a més del raríssim bitó, que té aquí a la Reserva un dels millors llocs per provar d’observar-lo durant l’hivern. En contrast amb aquests hàbitats dominats per l’aigua, són també força interessants els ambients més àrids dels voltants formats per màquies, brolles i conreus de secà, els quals són òptims per l’abellerol, la puput, el picot verd o la cadernera. En resum, la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix és un espai ideal per a l’observació d’ocells al llarg de tot l’any i les més de 240 espècies diferents que s’hi ha registrat en són el millor testimoni.

Les espècies tractades a les guies Moixons de la reserva natrural de Sebes són:

1. ànec collverd
2. cabusset
3. bitó
4. bernat pescaire
5. agró roig
6. cigonya blanca
7. arpella vulgar
8. polla d’aigua
9. tudó
10. abellerol
11. blauet
12. puput
13. picot verd
14. orenenta vulgar
15. cuereta blanca
16. merla
17. mallerenga blava
18. mallerenga carbonera
19. teixidor
20. garsa
21. estornell
22. pardal comú
23. cadernera


MOIXONS DE LA RESERVA NATURAL DE SEBES  (GUIA DE CAMP)

( 210×148 mm, 56 pàgines)

Quadernet a tot color amb il·lustracions de totes les espècies tractades i un breu text dedicat a cadascuna d’elles. Inclou una il·lustració per acolorir de cada espècie.