GUIES

portada-verda-web        delta-portada-web pirineu-portada-web       Sebes-portada-web

Les guies d’ocells Pasdepardal neixen amb l’esperit d’acostar als més petits i també als ornitòlegs novells més grans la coneixença de les espècies més comunes a les nostres contrades mitjançant quaderns senzills, amb dibuixos simpàtics però acurats i un text entenedor que desperti, a ser possible, l’interès i les ganes de saber més coses d’aquest grup d’animals tan present entre nosaltres.
Aquestes guies estan dividides en espais geogràfics concrets del nostre país: regions naturals, serres, massissos, deltes, etc, la majoria dels quals han rebut algun tipus de mesura de protecció donats el seus valors naturals. A cada quadern hi hem seleccionat aproximadament una vintena d’espècies, segurament les més representatives, però ens n’hem deixat moltes. Els ocells que hem triat són probablement els que coneixien tots els nostres avis i les nostres àvies i són els mateixos que potser ja no han après els nostres pares i mares i encara menys nosaltres.
Identificar un ocell no sempre és fàcil i per aconseguir-ho caldrà que ens fixem en un grapat de coses: la mida –és més gros que un pardal, és com un colom o més aviat com un gavià?–, el color, la forma del bec i de les potes –aquest tret ens ajudaran a saber què menja–, què fa –si salta o camina, si s’està ben dret damunt d’una roca o enfilat cap per avall dalt d’un arbre–, i l’hàbitat on l’observem –al bosc, en camps de conreus, en una llacuna o en un jardí dins d’un poble. Si podem respondre totes aquestes preguntes de segur que estarem més a prop de poder posar un nom a qualsevol ocell que veiem al nostre país.
Les guies de natura Pasdepardal són només un primer pas, i com el seu nom suggereix un de petit, curtet; però si amb qualsevol d’elles aconseguim que algun lector, petit o gran, s’encurioseixi a seguir-ne aprenent, l’esforç haurà valgut la pena i a més a més us garantim que el món que descobrireu a l’altra banda de la finestra de casa no deixarà mai de meravellar-vos.