Torna l’#ocelldelmes amb una proposta de tardor per tos aquells que us passegeu pels boscos a la recerca de bolets: la mallerenga emplomallada  que és una espècie força comuna en els boscos de coníferes del nostre país.

Us recordem que podeu participar en la nostra galeria d’Instagram de “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat.

Bon birding!


MALLERENGA EMPLOMALLADA (Lophophanes cristatus )

Aquesta petita mallerenga, de tonalitat general bruna, destaca poderosament pel preciós disseny blanc i negre del cap i per la seva cresta, que manté tot sovint aixecada. Com les altres mallerengues, l’emplomallada és una espècie forestal, que viu sobretot en boscos de coníferes i que ateny les seves densitats més altes al voltant dels 2.000 metres d’alçada. És un ocell molt inquiet, al que rarament tindrem oportunitat d’observar aturat gaire estona, mentre trafega amunt i avall entre el boscam. Té les potes fortes i el bec curt i finíssim, la qual cosa li permet fer equilibris entre branques i pinyes, per un costat, i capturar petits insectes i pinyons per omplir el pap, per l’altre. En períodes d’abundor de menjar, ja sigui d’origen animal o vegetal, la mallerenga emplomallada n’emmagatzema encastant-lo a l’escorça dels arbres, o enganxant-lo a les branques mitjançant saliva o filaments de teranyina, per poder-ne disposar quan li convingui.

(TEXT: Xavier Riera)

mallerenga-emplomallada-fitxa

què en penses?

Post Navigation