Aquest mes el dediquem a la tórtora, un ocell que en pocs decennis ha passat de ser un dels més abundants d’Europa a estar en perill d’extinció. Tant és així que aquest mes passat es va reunir a Brussel·les el comitè NADEG (grup d’experts  de la Directiva d’aus i els seus hàbitats) per aprovar un Pla d’Acció per la conservació d’aquesta on s’inclou una moratòria de la seva caça. Tot i això a Catalunya encara és relativament fàcil d’observar (el seu estat de conservació és considerat de preocupació menor).

Us recordem que podeu participar en  “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat o seguir-nos al nostre compte d’Instagram, on pengem les vostres aportacions.

Esperem les vostres col·laboracions!


TÓRTORA (Streptopelia turtur)

FONT: WIKIPEDIA

La tórtora o tórtora vulgar (Streptopelia turtur) és un petit i àgil ocell de l’ordre dels columbiformes comú als Països Catalans.

Mesura 28 cm de llargària i 49-55 d’envergadura alar. Té les parts superiors de color castany rogenc amb taques d’un bru fosc. El cap i el coll són d’un gris rosat amb una taca llistada de blanc i negre a cada banda del coll. El pit és de color de rosa pàl·lid. La Cua negra amb les vores blanques, punxeguda i llarga. L’ull taronja envoltat d’una zona vermella intensa.

Viu a l’Europa Central i meridional (és rara a Escandinàvia i Rússia), a l’Àfrica del Nord i a una part de l’Àsia occidental. Hiverna a Àfrica. Està molt estesa per tot el territori català, que té zones arbrades de tota mena, i fins i tot en els parcs de les ciutats, menys al Pirineu.
És estiuenca i migradora als Països Catalans. És en l’època reproductiva quan és possible d’escoltar el típic parrup d’aquesta au i de tots els coloms. És agressiva territorialment. Vol ràpid amb freqüents canvis de direcció bategant les ales espasmòdicament. Un cop acabada la cria, al setembre, volen de nit (al contrari dels altres coloms) i en petits esbarts en direcció a Àfrica.[1] Menja a terra llavors i, de vegades, mol·luscs. En època de reproducció en un arbre o arbust construeix ràpidament una plataforma mal acabada, a prop de terra, que li servirà per dipositar-hi els 2 ous corresponents i perquè la femella, juntament amb el mascle, els covin durant 14 dies. 18 dies són els que necessiten els pollets per estar en condicions de deixar el niu.
tortorafitxa-web

 

què en penses?

Post Navigation