Aquest mes el volem dedicar a un ocell que, tot i ser força comú, sovint passa desapercebut entre l’aficionat novell: el raspinell.

Us recordem que podeu participar en  “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat o seguir-nos al nostre compte d’Instagram, on pengem les vostres aportacions.

Esperem les vostres col·laboracions!


RASPINELL COMÚ (Certhia brachydactyla)

El raspinell és un ocell petit, més que un pardal o una mallerenga, i discret que viu en boscos o en qualsevol indret on hi hagi arbres madurs, també en parcs i jardins. Té el plomatge marró amb taques blanques i negres que li donen un aspecte marronós i críptic quan l’observem a distància. La cua és llisa, de color marronós i li serveix de suport quan s’enfila pels troncs dels arbres en cerca dels insectes que caça amb el seu bec llarg i corbat. L’ungla del dit posterior és llarga i li serveix per agafar-se bé a l’escorça. Té el costum de seguir un recorregut de baix cap a dalt irregular o en espiral al voltant de l’arbre. Quan arriba dalt de l’arbre, se’n va a la part inferior d’un altre i repeteix el procés d’anar cercant aliment mentre puja. No acostuma a baixar a terra quasi mai.

El raspinell comú té un cosí germà quasi bessó que el substitueix en alçades superiors als 1400 m: el raspinell pirinenc (Certhya familiaris). Són dues espècies molt similars les quals són molt difícils de distingir entre elles si no és per la veu, que és força diferent una de l’altra.

 

raspinell-fitxa-web

 

què en penses?

Post Navigation