El mes de febrer hem fet una petita aturada per celebrar els 2 anys del projecte “Ocell del mes” i repartir obsequis entre els participants. Per encetar la tercera temporada  hem triat un dels ocells més simpàtics de les nostres contrades:  la mallerenga carbonera.

Us recordem que podeu participar en  “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat o seguir-nos al nostre compte d’Instagram, on pengem les vostres aportacions.

Esperem les vostres col·laboracions!


MALLERENGA CARBONERA (Parus major)

La carbonera és la més grossa de les mallerengues que viuen a Catalunya essent la seva mida, pràcticament, la mateixa que la del pardal comú. Té un plomatge amb colors força llampants i en destaca la seva “corbata” negra que ens permetrà identificar-la amb certesa. 

Totes les espècies de mallerenga, inclosa la carbonera, són ocells eminentment forestals però aquesta última també viu en ambients amb arbres dispersos, en parcs i en jardins fins i tot dins de grans ciutats. Fa el niu en forats i escletxes, tant dels arbres com de roques o construccions, però també ho fa dins de caixes niu.

S’alimenta d’invertebrats i llavors que recol·lecta sovint en posicions acrobàtiques gràcies a les seves potes robustes, les quals els permeten penjar-se boca avall mentre cerquen l’aliment.

La mallerenga carbonera o primavera és un ocells força conegut a la nostra cultura popular a causa del seu cant, el qual s’ha transcrit de mil maneres diferents: tot per mi-tot per mi, tot estiu-tot-estiu, sense-pa, sense-pa, tot-ho-tinc, tot-ho-tinc, etc

Segons els criteris establerts per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, al nostre país la mallerenga carbonera és una espècie catalogada de PREOCUPACIÓ MENOR.

mallerenga-carbonera-fitxa

què en penses?

Post Navigation