Per celebrar l’entrada d’any arriba un altre Ocell del mes, en aquest cas un rapinyaire força comú, especialment, a l’hivern. Recordeu que hem canviat els premis mensuals per un gran premi semestral, al qual optarà tothom que participi en qualsevol dels “ocelldelmes” d’aquest període. Esperem les vostres col·laboracions!

Us recordem també que podeu participar en el CONCURS “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat. El mes de febrer sortejarem un lot de productes Pasdepardal entre tots els participants.


ALIGOT COMÚ (Buteo buteo)

L’aligot és un dels rapinyaires més abundants a casa nostra, especialment, a l’hivern moment en què arriba una bona quantitat d’ocells provinents del centre i el nord d’Europa per ajuntar-se al ja prou nombrós contingent de reproductors.

Es tracta d’un rapinyaire de mida mitjana: força més gros que un xoriguer però molt més petit que un voltor o una àliga daurada. Per tal que us feu una idea l’aligot té una mida comparable a la del corb o el gavià argentat, això sí, amb les ales força més amples que aquest darrer.

Els aligots, en general, tenen força variabilitat en el plomatge per la qual cosa aquest no serà una de les millors característiques alhora d’identificar-los. Molts exemplars provinents del nord d’Europa poden ser extremadament clars —fins i tot blancs— mentre que es aligots residents són, per regla general, molt més foscos —i petits—. Per identificar un aligot ens haurem de fixar, per tant, més en la silueta que no pas en la coloració. Hem de buscar un rapinyaire mitjà amb les ales molt amples i la cua, relativament, curta i força arrodonida.

A l’època de reproducció els aligots ocupen mosaics de bosc —on fan el niu— amb camps de conreu o d’altres zones obertes per caçar. Ara a l’hivern poden viure en qualsevol tipus d’ambient però amb preferència per les grans àrees sense arbres. És molt típic veure’ls damunt dels pals de la llum o del telèfon de la vora de la carretera.

aligot-comu-fitxa

què en penses?

Post Navigation