img_0670

Dissabte passat vam iniciar el curs 2016/17 del Club Pasdepardal fent un tomb pels voltants de Siurana. Aquest cop vam seguir la proposta del llibre “On observar ocells a Catalunya” de Josep del Hoyo i Jordi Sargatal. En el llibre es proposa un itinerari circular vorejant els cingles de Siurana per arribar al molí de l’Esquirola en l’aiguabarreig dels rius Siurana i de la Gritella i tot seguit enfilar-se cap al poble de Siurana per tornar a descendir fins la corba de la carretera on havíem aparcat els cotxes.

ons0001

Com que el llibre ja té uns anyets, es va editar el 1989!, vam fer l’exercici de contrastar els paisatges que s’hi descriuen amb els actuals per mirar de copsar el pas del temps sobre el territori. Vam concloure que, a banda d’alguns canvis de  cultius d’avellaners i ametllers per oliveres, poc havia canviat en trenta anys…

Així doncs, llibre en mà, vam posar-nos a caminar tot mirant d’observar les espècies que, segons els autors del llibre, són fàcilment observables en aquest itinerari. No ens posarem ara a enumerar totes les espècies que no vam poder observar: que nosaltres no ho féssim no vol dir que no hi siguin. Ja se sap que en això del birding també hi compta molt la sort.

Els que si vam poder observar van ser tudons, corbs, pit-rojos, mallerengues vàries, bruels i els que van les estrelles de la sortida: el pela-roques i la merla blava. Aquests dos els vam observar quan buscàvem un hipotètic cau de duc en els cingles que conformen els gresos del Triàsic d’aquesta zona . Dels dos rapinyaires que ens havíem proposat de veure (l’àliga cuabarrada i el falcó pelegrí) només es va deixar veure el falcó que va sobrevolar-nos fugaçment quan va travessar rabent la vall del riu Siurana.

dsc_5759

Bruel (Regulus ignicapilla)

dsc_5969

Pela-roques (Tichodroma muraria)

dsc_6001

Merla blava (Monticola solitarius)

Resumint: una passejada molt agradable, envoltats d’un paisatge imponent de tardor i amb molts tresors ornitològics per descobrir. Us el recomanem!

img_0697 img_0701

què en penses?

Post Navigation