Amb l’inici de la tardor arriba un altre Ocell del mes, en aquest cas, un que hauria de ser fàcil de fotografiar! Recordeu que hem canviat els premis mensuals per un gran premi semestral, al qual optarà tothom que participi en qualsevol dels “ocelldelmes” d’aquest període. Esperem les vostres col·laboracions!

Us recordem també que podeu participar en el CONCURS “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat. El mes de febrer sortejarem un lot de productes Pasdepardal entre tots els participants.


ESTORNELL VULGAR (Sturnus vulgaris)

L’estornell vulgar és un ocell bàsicament negre, tot i que, de fet, a l’estiu té unes boniques iridescències de color porpra i verd i a l’hivern mostra un plomatge força pigallat de taques claretes. Es tracta d’una espècie més aviat rabassuda, amb la cua curta i el bec llag i punxegut que cria, en petites colònies, sota les teules de moltes cases del nostre país. En aquestes colònies coincideix, sovint, amb la seva espècie “bessona”: l’estornell negre, més fosc encara i menys pigallat. 

Tot i ser un ocell força comú, l’estornell vulgar té alguna particularitat que el fa molt interessant. La primera d’elles és la seva capacitat per imitar cants d’altres ocells i també coses (les campanes del campanar, una alarma, una motoserra, etc).  És realment fascinant intentar descobrir quin ocell estan imitant en cada moment, enmig dels xiulets propis del seu cant.

L’altra particularitat, aquesta ben coneguda per tothom, és el costum que tenen, a l’hivern, de formar bandades que poden arribar a més d’un milió d’exemplars (com és el cas de les que es poden veure a l’embassament d’Utxesa, al Segrià). Aquests estols gegantins estan formats pels ocells residents (que viuen tot l’any a casa nostra) i, sobretot, pels que arriben des del centre i nord d’Europa per passar l’hivern. És un espectacle extraordinari veure com volen tots plegats, amb una sincronia que costa de creure, abans d’ajocar-se al dormidor per passar la nit plegats.

Us desitgem bones observacions i recordeu que podeu participar en el nostre concurs explicant-nos les vostres experiències!

estornell-vulgar-web

què en penses?

Post Navigation