Ja hem arribat a l’estiu i, qui més qui menys, gaudirà d’uns merescuts dies de vacances. Pels mesos d’estiu, us proposem un repte doble: fotografiar una espècie típica d’ambients de secà i una altra pròpia del medi aquàtic. Així, aneu on aneu a passar les vacances tindreu l’oportunitat de participar en el nostre concurs.

Aquí teniu la fitxa de l’ÀNEC COLLVERD, que és l’ocell de l’estiu corresponent als ambients aquàtics.

Us recordem que podeu participar en el CONCURS “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat. El mes d’agost sortejarem un lot de productes Pasdepardal entre tots els participants.

Animeu-vos

Bon birding!


ÀNEC COLLVERD (Anas platyrhynchos)

És l’ànec més abundant al nostre país i també l’antecessor dels ànecs domèstics, amb els quals s’hibrida sovint. El mascle té el cap i el coll de color verd amb iridescències, el bec groc i les potes taronges, el pit castany, el cul negre i el cos grisenc. La femella, en canvi, de coloració molt més sòbria, és bruna, amb la part superior del cap —el pili— més fosc i un franja fosca que li va de la base del bec fins al clatell i que li travessa l’ull. En qualsevol plomatge, per això,  l’ànec collverd es pot distingir d’altres espècies d’ànec perquè té una taca a les ales, anomenada mirallet, de color blau metàl·lic.

L’ànec collverd ocupa pràcticament qualsevol ambient d’aigua dolça, des de rius i rierols fins a llacunes litorals o llacs artificial de parcs i jardins. La parella construeix un niu força amagat entre la vegetació dins del qual hi poden arribar a pondre 18 ous. Els polls, que són nidífugs, abandonen el niu al cap de poques hores d’haver nascut i ja són capaços de nedar i alimentar-se per ells mateixos.

És una espècie omnívora que menja plantes, llavors, cucs, caragols, capgrossos, etc. sempre des de la superfície de l’aigua i sense capbussar-se completament. L’ànec collverd és un ocell força sorollós, especialment durant el festeig quan repeteixen insistentment un quac, quac nasal.

Segons els criteris establerts per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, al nostre país l’oreneta cuablanca és una espècie catalogada de PREOCUPACIÓ MENOR.

Us desitgem bones observacions i recordeu que podeu participar en el nostre concurs explicant-nos les vostres experiències!

 

ànec-collverd-fitxa-web

4 Thoughts on “L’OCELL DE L’ESTIU (2): L’ÀNEC COLLVERD

  1. Oh! no es veu la il·lustració, amb lo que m’agradan! Feu molt bona feina!! :)

què en penses?

Post Navigation