Ja hem arribat a l’estiu i, qui més qui menys, gaudirà d’uns merescuts dies de vacances. Pels mesos d’estiu, com ja sabeu, us proposem un repte doble: fotografiar una espècie típica d’ambients de secà i una altra pròpia del medi aquàtic. Així, aneu on aneu a passar les vacances tindreu l’oportunitat de participar en el nostre concurs.

Avui pengem la fitxa del XORIGUER COMÚ, que és l’ocell de l’estiu corresponent als ambients de secà i durant les properes setmanes penjarem la fitxa de l’ocell aquàtic.

Us recordem que podeu participar en el CONCURS “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat. El mes d’agost sortejarem un lot de productes Pasdepardal entre tots els participants.

Animeu-vos

Bon birding!


XORIGUER COMÚ (Falco tinnunculus)

Aquest petit falcó és el més comú d’entre tots el ocells de rapinya ja que ocupa una gran varietat d’ambients i només evita les grans àrees boscoses. Aquest fet fa que el puguem observar en pràcticament qualsevol hàbitat que inclogui poc o molt camp obert. A casa nostra, el xoriguer utilitza per a criar cingles i espadats, construccions humanes (castells, esglésies, torres de guaita…) i també nius antics de còrvids i d’altres ocells, quan escull els arbres per a tal propòsit.

La seva dieta està composada principalment per petits mamífers, especialment talpons i ratolins de camp, encara que, durant els mesos de calor, una part important de la seva alimentació la proporcionen els insectes. Ocasionalment, també captura sargantanes i llangardaixos. La tècnica de cacera del xoriguer, que suposa un dels trets més singulars del seu comportament, consisteix en passar-se llarga estona suspès a l’aire, gairebé immòbil i aparentment sense esforç, només bategant les ales i anant-se deixant caure poc a poc. Finalment, quan la víctima és a l’abast, el tancament de les ales li proporciona el darrer impuls per a caure-li damunt amb força. Aquest tipus de vol estàtic s’anomena fer l’aleta o fer l’àngel i és la causa que, en alguns pobles de la Catalunya interior, se l’anomeni popularment esperit sant.

Com ja hem dit al començament, el xoriguer és un ocell que ocupa una gran varietat d’hàbitats. Possiblement, un dels espais on és més senzill d’observar, alhora que sorprenent, és a les mitjanes de les autopistes. Aquest ambient de vegetació escadussera i de nul·la presència humana, malgrat el continu anar i venir de vehicles, els proporciona un excel·lent terreny de cacera. Així doncs, si aneu fitant les mitjanes de les autopistes en els vostres desplaçaments estiuencs, no serà rar que en veieu algun, suspès a l’aire, esperant per abatre’s damunt d’algun talpó.

Segons els criteris establerts per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, al nostre país l’oreneta cuablanca és una espècie catalogada de PREOCUPACIÓ MENOR.

Us desitgem bones observacions i recordeu que podeu participar en el nostre concurs explicant-nos les vostres experiències! xoriguer-fitxa-web

 

què en penses?

Post Navigation