Torna l’ocell del mes amb energies renovades i algunes novetats. La principal és que hem canviat els premis mensuals per un gran premi semestral, al qual optarà tothom que participi en qualsevol dels “ocelldelmes” d’aquell període.  Esperem les vostres col·laboracions!

Us recordem que podeu participar en el CONCURS “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat. El mes d’agost sortejarem un lot de productes Pasdepardal entre tots els participants.


ORIOL (Oriolus oriolus)

L’oriol és un ocell espectacular de la mida, si fa o no fa, d’una merla amb el cos groc lluent i les ales negres, en el cas del mascle, i tons més verdosos en el de la femella. Es tracta d’una espècie migradora que passa l’hivern a les selves plujoses del centre i sud d’Àfrica i que arriba a Europa a finals d’abril i en romà fins al setembre. 

A casa nostra, cria, sobretot, en taques de bosc de ribera tot i que ho fa també, més rarament, en marges de boscos de qualsevol altre tipus. Per fer el niu els progenitors acumulen gran quantitat de fils de ràfia, bocins de lianes i altres fibres vegetals. A continuació les estoven amb saliva per tal d’enroscar-les a l’enforcadura horitzontal d’una branca i les van teixint fins que aconsegueixen un niu en forma de cistell que es capaç de resistir qualsevol ventada.

Es tracta d’un ocell discret i esmunyedís que habita les capçades dels arbres per la qual cosa és més fàcil sentir el seu cant tiro-liro o oriolus-oriolus que no pas veure’l. Tot i així, si aconseguim localitzar-lo en un anar i venir entre arbre i arbre el reconeixerem a l’instant.

L’oriol és una espècie insectívora que menja sobretot insectes que viuen als arbres, especialment erugues -processionària inclosa-. Tot i això, també es deleix per les figues i les cireres, per la qual cosa sovinteja els fruiterars i aquest fet causa, consegüentment, l’enuig dels pagesos.

Segons els criteris establerts per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, al nostre país l’oriol és una espècie catalogada de PREOCUPACIÓ MENOR.

Us desitgem bones observacions i recordeu que podeu participar en el nostre concurs explicant-nos les vostres experiències!

oriol-fitxa web

 

2 Thoughts on “L’ocell del mes de juny: l’oriol

  1. Al final feu referència a oreneta blanca…

què en penses?

Post Navigation