Torna la primavera i torna l’ocelldelmes!! De la mateixa manera que els ocells migradors, hem marxat a altres projectes per agafar forces i ara tornem a engegar el projecte “ocelldelmes” amb energies renovades i algunes novetats. La principal és que hem canviat els premis mensuals per un gran premi semestral, al qual optarà tothom que participi en qualsevol dels “ocelldelmes” d’aquell període.  Esperem les vostres col·laboracions!

Us recordem que podeu participar en el CONCURS “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat. El mes d’agost sortejarem un lot de productes Pasdepardal entre tots els participants.


ORENETA CUABLANCA (Delichon urbicum)

Aquest ocell és, probablement, el que més profit ha tret de la convivència amb l’ésser humà ja que la pràctica totalitat dels seus nius estan enganxats a les cases de pobles i ciutats. L’oreneta cuablanca és un ocell que menja insectes voladors i que a finals de l’estiu, quan comencen a escassejar, marxa cap a l’Àfrica, més enllà del desert del Sàhara, per tornar a casa nostra la primavera següent.

Té les parts inferiors blanques i les superiors negres, amb l’excepció del carpó que també és blanc. Aquest tret característics li dóna el nom i també la diferencia de l’oreneta vulgar, que a més a més de viure al voltants dels nuclis urbans -no al seu interior com la cuablanca-, té tota l’esquena fosca. La cua, en ambdues espècies, és enforquillada i les ales punxegudes.

L’oreneta cuablanca fa un niu, amb boletes de fang, que té forma de tassa i una única obertura per on entra i surt. El niu, com ja hem dit abans, l’enganxen a les parets de les cases just a sota del sortint de la teulada per protegir-lo de la pluja. Aquest nius poden durar molts anys i les orenetes només hi fan, anualment, petites reparacions. Cal destacar que, mentre estan ocupats,  la destrucció dels nius d’aquesta espècie és il·legal.

Segons els criteris establerts per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, al nostre país l’oreneta cuablanca és una espècie catalogada de PREOCUPACIÓ MENOR.

Us desitgem bones observacions i recordeu que podeu participar en el nostre concurs explicant-nos les vostres experiències!

oreneta-cuablanca-fitxa-web

què en penses?

Post Navigation