Torna la primavera i torna l’ocelldelmes!! De la mateixa manera que els ocells migradors, hem marxat a altres projectes per agafar forces i ara tornem a engegar el projecte “ocelldelmes” amb energies renovades i algunes novetats. La principal és que hem canviat els premis mensuals per un gran premi semestral, al qual optarà tothom que participi en qualsevol dels “ocelldelmes” d’aquell període.  Esperem les vostres col·laboracions!

Us recordem que podeu participar en el CONCURS “L’OCELL DEL MES” amb fotos, dibuixos, enregistraments sonors, el que sigui… Podeu enviar-nos-ho a info@pasdepardal.cat. El mes d’agost sortejarem un lot de productes Pasdepardal entre tots els participants.


GAFARRÓ (Serinus serinus)

El gafarró és un dels ocells més conspicus, ara mateix, a casa nostra. Viu en pràcticament qualsevol ambient i com que és un ocellet bàsicament groc -és a dir, no gens discret- que, a més a més, fa força xivarri quan canta des de talaies ben visibles, és relativament fàcil de detectar. Pertany a la família dels fringíl·lids -com les caderneres, els pinsans, els verdums o el passerells entre d’altres- els membres de la qual han estat històricament engabiats a causa del seu cant bonic i de la facilitat d’alimentar-los amb llavors. Per sort, actualment, aquesta tradició va a la baixa, i ja no és tant freqüent veure’ls tancats entre barrots.

El gafarró és una espècie sedentària a Catalunya, i això facilita que comencin a criar a finals d’hivern, molt abans que les espècies migradores, les majoria de les quals tot just comencen a arribar ara del seu periple africà. S’alimenta sobretot de llavors però durant la primavera també capturen invertebrats per tal d’oferir proteïna animal als polls. Com ja hem dit abans, al cant del gafarró és un dels seus trets més característics. Els mascles canten constantment durant la primavera, des de dalt de tot d’arbres o, dins dels nuclis urbans, d’antenes de televisió. El cant recorda al soroll que faria si agitéssim un manyoc de claus d’un clauer i si aconseguim memoritzar-lo detectarem gafarrons a tot arreu la resta de la nostra vida.    

Segons els criteris establerts per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, al nostre país el pit-roig és una espècie PROPERA A L’AMENAÇA.

Us desitgem bones observacions i recordeu que podeu participar en el nostre concurs explicant-nos les vostres experiències!

 

gafarró fitxa

què en penses?

Post Navigation